Veel experts zijn het eens – COVID-19 heeft geen nieuwe trends veroorzaakt, maar eerder versnelt wat al lang te gebeuren stond. Nu we er grotendeels in zijn geslaagd om aan te tonen dat de productiviteit zowel aan de keukentafel als in een modern kantoorlandschap behouden blijft, worden enkele pandeigenaren nerveus. Dat is niet zo vreemd; De huurder staat ook voor een lastige keuze. Moeten contracten wel verlengd worden, wanneer routinematige “dagopvang” van competente volwassenen een steeds absurder idee wordt? Bedrijfsmiddelen op fysieke locaties opsluiten en langdurige contracten zijn in 2021 simpelweg niet aantrekkelijk.

Voor leiders in de vastgoedsector zal het omgaan met het veranderde gedrag van de huurder een cruciaal puzzelstukje zijn om te bepalen wie over 10 jaar relevante spelers zullen zijn. Hieronder beschrijven we drie trending richtingen die vastgoedbedrijven zijn ingeslagen om hun aanbod aan te scherpen en een mogelijk ongebreidelde leegstand te voorkomen.

Partnerovereenkomsten en individueel aangepaste overeenkomsten

Wat betekent werken op afstand voor het kantoorpand op de lange termijn? Sommigen willen dat de toekomst alleen nog maar remote is. En dat is uiteraard niet zonder reden; Onder andere Spotify zette de bedrijfswereld op zijn kop toen ze al vroeg permanente flexibiliteit beloofden aan hun “bandleden”. Dus ook in een toekomstscenario zonder pandemie.

Maar een kantoor straalt ook de identiteit van een bedrijf uit, en dat is juist een reden om het te behouden. Veel bedrijfsleiders hebben begrepen dat ze zich moeten richten op de fysieke ontmoetingsplaats en deze moeten inrichten als een vlaggenschip voor de bedrijfscultuur. Vastgoedbedrijven die snappen dat ze zich moeten richten op een intensieve dialoog en relatie met hun klant, zijn op de goede weg. Door als actieve partner aanwezig te zijn, kunnen zowel panden als overeenkomsten worden opgesteld op basis van de identiteit en het bedrijf van de huurder.

Dit vereist natuurlijk inzicht. Hoeveel mensen zijn er daadwerkelijk aanwezig in de panden en op welke dagen? Kunnen de oppervlakten worden opgeschaald en verkleind aan de hand van het seizoen? Wanneer vinden bepaalde activiteiten plaats? Een servicegerichte pandeigenaar kan de klant proactief helpen bij het identificeren van de behoeften voor het komende halfjaar en de afspraken daarop afstemmen. Er duiken steeds meer forecastingtools op die gebaseerd zijn op AI en BI, maar vergeet niet dat gegevens de basis vormen. Zonder kwalitatieve gegevens zal de prognose, ongeacht slimme technologie, tekortschieten. Het is daarom hoog tijd voor vastgoedbedrijven om een systematische, veilige en langetermijnstrategie voor het beheer van klantgegevens te implementeren. Er wordt namelijk voorspeld dat het in de toekomst één van jullie belangrijkste concurrentiemiddelen zal worden.

Delen en samenwerken

Een andere manier om zowel het kantoorpand als de woning aantrekkelijker te maken, is door te kijken naar het concept deeleconomie. Steeds vaker duiken er initiatieven op voor co-working/living en dynamische ontmoetingsplekken. Een conclusie is dat vastgoedbedrijven, nu meer dan ooit, het gebruik van een oppervlakte moeten optimaliseren om zo maximaal te kunnen profiteren van de ruimte.

We zien nu al voorbeelden van hoe dit bij meerdere projecten succesvol wordt getest, zoals co-living woningen met gedeelde carpoolauto’s, of kleuterscholen en verzorgingstehuizen in één gebouw. Ook voor kantoorpanden valt er veel winst te behalen bij het implementeren van soortgelijke ideeën, zeker in de toekomst wanneer de oppervlakten minder statisch bemand zullen zijn. Het opent mogelijkheden om met meer mensen één plek te delen. En als het met een beetje finesse wordt gedaan, valt er veel winst te behalen.

Ook hier zullen gegevens een grote rol spelen voor wie met succes deeldiensten kan aanbieden. Vooral om het benodigde helikopterperspectief te houden. Veel mensen aarzelen om soortgelijke modellen uit te proberen omdat ze zich onzeker voelen over de voorwaarden van het bedrijf, waarna sommigen het moeilijk zullen vinden om mee te gaan met de ontwikkelingen.

Multifunctionele woningen

Het kan interessant zijn om te kijken naar de overeenkomsten tussen het verhuren van panden en het verhuren van woonruimte. Dat hoeft eigenlijk niet verder te worden toegelicht, maar nu de grens tussen huis en kantoor is versoepeld, hebben we ook hogere verwachtingen van de privéwoning.

Wanneer we meer tijd thuis doorbrengen, moet de bijbehorende service ook overeenkomen met onze realtimebehoeften. Dat geldt natuurlijk voor direct voor de hand liggende zaken als snel internet en goede ventilatie, maar ook de wat meer geavanceerde technologie zoals biodynamische verlichting en schoonmaakrobots staan hoog op het verlanglijstje bij het optimaliseren van onze woningen. Toegang tot de natuur, ruimte en frisse lucht is ook een sterke welzijnsfactor gebleken. Voor de verhuurder kan het dus ook interessant zijn om voor een gezamenlijke vorm te gaan en gemeenschappelijke terrassen, groepsruimtes en diensten aan te bieden die de beleving van de woning een boost geven.

Geen wonder dat vastgoedbedrijven steeds meer druk ervaren op de supportafdeling, aangezien de thuiswerker zijn woningen nu gedurende grotere delen van de dag en voor meer doeleinden gebruikt. Om het tempo aan te kunnen, combineren velen automatisering van routinezaken en zelfbediening waarbij de huurder de status van een probleem kan volgen. Wanneer de rest van de samenleving op weg is naar een “anytime, anywhere”-filosofie, zal de huurder niet tevreden zijn met lange wachttijden en radiostilte om hulp te krijgen.

Samengevat

De toekomst komt soms iets sneller dan verwacht. Voor zowel commerciële als gemeentelijke vastgoedondernemingen is het belangrijk om op het nieuwe normaal in te spelen om aantrekkelijk te blijven op alle markten. Delen en samenwerken zijn de sleutels tot succes, evenals individuele aanpassing en slim gebruik van gegevens.