Bedrijfsgegevens en kredietinformatie zijn in veel gevallen de kern van zakelijke relaties. Je klanten kennen betekent ook hun cijfers en voorwaarden kennen, voor zowel hun als jullie eigen bestwil. Niemand wil voor onaangename verrassingen komen te staan, of met overeenkomsten en regelingen aankomen die vervolgens niet aan de verwachtingen voldoen en uiteindelijk meer kosten dan baten opleveren.

Onlangs organiseerden we een webinar met onze partners bij Creditsafe, die experts zijn op het gebied van wereldwijde bedrijfsgegevens. Hieronder verzamelen we drie lessen die werden uitgelicht, en die alle bedrijven zouden moeten kennen om veiliger B2B-zaken te doen.

 

1. Preventief handelen met een kredietcontrole

Een kredietcontrole uitvoeren is een goed begin om je klant te leren kennen. Iets simpels als je ervan verzekeren dat je zakendoet met de juiste rechtspersoon of het juiste bedrijf verkleint het risico op fraude. Creditsafe heeft een nauwkeurig ratingmodel dat een overzichtelijke risicobeoordeling van een bedrijf geeft, zodat je kredietrisico’s al in een vroeg stadium kunt identificeren en veiliger zaken kunt doen. Je kunt ook een inzicht krijgen in zaken als betaalgeschiedenis, jaarverslagen en lopende zaken bij de Kamer van Koophandel, zodat je kunt beginnen een beeld van de klant te vormen. Alle informatie die je kunt verzamelen, zal de basis vormen voor je beslissingen en de manier waarop je overeenkomsten en zaken met het bedrijf er uiteindelijk uit zullen zien. Het is dus best slim om dit te doen voordat je zaken gaat doen!

2. Stroomlijn de kredietbeoordeling binnen de organisatie

Iedereen binnen jullie organisatie die zakendoet, weet dat de cijfers en status van potentiële klanten gecontroleerd moeten worden. Maar met grote hoeveelheden gegevens en verschillende parameters om rekening mee te houden, bestaat het risico dat de beslissingen worden gebaseerd op individuele beoordelingen. Dit is riskant, omdat het kan leiden tot verwarring en onduidelijke grenzen aangeeft voor wat een acceptabele betaalkracht is. Stel daarom een gezamenlijke strategie op voor verschillende scenario’s en bijbehorende betaalmogelijkheden. Met de Credittemplate-dienst van Creditsafe is het mogelijk om sjablonen met geselecteerde criteria in te stellen, om te beoordelen of een klant wel of geen geautoriseerd krediet heeft. Een tool die garandeert dat de hele organisatie jullie klanten op dezelfde gronden en met consistente conclusies beoordeelt.

3. Continu monitoren

Alles zag er goed uit toen de eerste overeenkomst werd getekend, en de zaken lopen nu op rolletjes. Je vergeet dan al snel de belangrijke follow-up. Om de controle te behouden en altijd één stap voor te blijven, maken veel organisaties gebruik van continue monitoring van hun klanten. Dat klinkt misschien een beetje als spionage, maar het gaat er juist om dat je een goed beeld wilt houden van hoe je klanten ervoor staan. En onthoud dat gegevens beperkt houdbaar zijn! Met continue monitoring kun je vroege waarschuwingssignalen en ratingwijzigingen oppikken, zodat je de toekomstige samenwerking op een manier kunt uitvoeren, die voor beide partijen zo veilig mogelijk is.

Alles op één plek verzameld

Bij Lime geven we altijd hetzelfde advies – verzamel alle informatie op één plek! Met bedrijfsgegevens en kredietbeoordelingen direct in Lime CRM heb je altijd een up-to-date klantenbeeld. Lees meer over onze koppeling met de diensten van Creditsafe!

Lees meer