Behoor jij tot de categorie die graag alles op orde heeft voordat je kunt ontspannen? Je bent niet alleen. De meeste mensen kunnen zich beter concentreren en beter ontspannen zonder veel afleiding om zich heen. In de praktijk kan dat een ijverig opgeruimd bureau zijn als die ene offerte de deur uit moet, of, in deze thuiswerktijden, dat de vaatwasser ingeruimd moet worden voordat je je kunt concentreren op je werk.

Wat heeft dit met je vakantie te maken? Nou, best veel eigenlijk. Rust nemen is één van de belangrijkste dingen die er zijn om maximaal te kunnen presteren. Daarom is het van groot belang dat je jezelf de mogelijkheid geeft om tot rust te komen. Een belangrijk advies voor de zomer is dus dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan rommel opruimen, je slechte gewoontes aanpakken en je hoofd leegmaken. Besteed de laatste twee dagen voor je vakantie in dit soort taken om écht goed tot rust te komen. Het is eigenlijk net als het vuilnis buiten zetten.

Wie mag je storen tijdens je vakantie en waarom?

Als je écht van je vakantie wilt genieten, is het belangrijk dat je als eerste je tablet, mobiel en mail loslaat. Om dit kunstje daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, is de eerste stap om een afwezigheidsbericht in te stellen. Wie kunnen klanten, collega’s en overige geïnteresseerden benaderen in jouw plaats? Het is handig om informatie aan het interne afwezigheidsbericht toe te voegen over wanneer je wél gestoord mag worden. Op die manier ben je er zeker van dat je geen acute dingen tijdens je vakantie mist, en hoef je niet steeds naar kantoor te bellen om te vragen hoe het ervoor staat. Zo weten je collega’s ook dat je in het ergste geval op de hoogte gebracht wilt worden.

Plan een opstartperiode

Als je na je vakantie weer aan het werk gaat, is het fijn om niet meteen te hard van stapel te lopen. Gun jezelf een opstartperiode en besteed vóór je vakantie tijd aan het maken van een schema. Je doet jezelf een plezier, omdat het de opstarttijd en ook de tijd en energie die je nodig hebt om je weer goed te oriënteren op het werk minimaliseert. Laat collega’s en concurrenten zien dat je ze één stap voor bent, al is het alleen maar om de extra kick en de boost voor je zelfvertrouwen. Het is leuker om na de vakantie weer aan de slag te gaan als je niet meteen een flinke berg hoeft te beklimmen. Tips voor een effectieve opstartperiode kunnen zijn:

  • Boek alvast meetings met klanten in voor de eerste dag na je vakantie. Sommigen beginnen liever op een lager pitje, zonder meetings de eerste dag, maar het kan ook juist iets zijn wat jou onderscheidt en waarmee je klanten wint. Zorg dat je een stap voorblijft en haal dat kleine beetje extra uit de kast.
  • Zorg daarentegen wel dat je agenda de eerste week vrij is van interne meetings. Boek deze in voor de week erna.
  • Maak nu alvast lijstjes om meteen af te werken als je weer terug bent.
  • Denk na over wat je drie belangrijkste zaken zijn na de zomer, en welke acties er nodig zijn om deze af te ronden. Schrijf deze acties op en leg ze boven op je bureau voor als je terug bent.
  • En tot slot, als je mail vier weken is blijven liggen, kan deze best nog twee dagen wachten. Ga aan de slag met je inbox als je bovenstaande stappen hebt doorlopen.

Zorg er bovendien voor dat je redelijke verwachtingen hebt van wat je nog vóór je vakantie kunt doen, om te voorkomen dat de laatste week een race wordt met een ongezonde workload. Het duurt dan langer om tot rust te komen als je vakantie eenmaal voor de deur staat. Zorg dat je tijd vrijmaakt om te plannen, prioriteiten te stellen en om een schema voor je opstartperiode te maken. Die tijd verdien je terug (mét goede marge) als je weer op het werk bent!

Veel succes en fijne zomer!

 

10 concrete verkooptips voor B2B

Met een grote verkooporganisatie en duizenden klanten hebben we bij Lime veel geleerd over B2B-verkoop. Op deze poster hebben we de belangrijkste lessen verzameld.

Download poster